Teguise Helyi Piac

Imádom a piacokat! Hűen tükrözik számomra a helyiek életstílusát, betekintést kapok a mindennapjaikba. Ennek okán, bárhol járok a világban, mindig meglátogatom az adott ország egyik helyi piacát. Így, történt Lanzarote-n is…

Teguise Market a Kanári-Szigetek legjobb piacainak egyike. Úgy véltem, akkor ne adjuk alább, menjünk oda. 11 óra tájt érkeztünk meg és a város szinte tele volt parkoló autókkal. Mi lehet itt nem világjárvány idején?  Találékonyságunknak köszönhetően igen hamar leparkoltunk és irányba vettük a piacot. Utunk a belvároson keresztül vezetett. Teguise fehérre meszelt házakkal teli piciny város, szűk utcákkal és hangulatos parányi terekkel. A héten egy napra, a piac napjára pezsgés költözik a városba, a kávézok és bárok teraszai életre kelnek. Hangulata hasonlatos számomra a tenerifei La Laguna városával.

A piac bejáratánál lázat mértek és kézfertőtlenítőt nyomtak a tenyerünkbe. Egyébként, ezt Lanzarote üzleteinél is igen komolyan veszik. Az ajtóba kitett kézfertőtlenítő használata nélkül nem mehetsz be a boltba, rád szólnak.

Piaci sokadalom

Belépve a piac területére, elkapott a fürkészés élménye. Standról standra nézelődve haladtam, miközben legmélyen tudtam vár itt rám valami. A piac ebben a Covid vírusos időszakban érezhetően szerényebben működött, fel nem állított, avagy ki nem nyitott standok is ácsingóztak a sorok között. Enyhe szomorúsággal észleltem, hogy a helyi portékákat áruló, termelői és kézművesnek kikiáltott piacot is elérte a globalizáció szele. Számos standon véltem felfedezni, az itthon is megvásárolható áruk sokaságát, főként „Made in Italy” felirattal felcímkézve.
Ezen tény, mit sem szegte piacozási kedvem, egyes helyi lakosok igazán gyönyörű saját maguk által készített kézműves termékekkel, sajtokkal és sonkákkal, termelői zöldségekkel, gyümölcsökkel várták a vásárlókat.

A sorok között pásztázva, egyszer csak megláttam egy kisebb standot, ahol egy mosolygós hölgy saját maga által készített ékszereit kínálta. Jó ideje, nem hordok semmilyen ékszert, egyszerűen zavarnak magamon. Abban a pillanatban, mégis tudtam itt meg kell állnom és jobban szemügyre venni a portékákat. És akkor megtaláltam, ami rám várt… egy bőr karkötő szív alakú tűzzománccal! Sylvia, a készítő ott helyben a csuklómra igazította. Ezalatt, elbeszélgettünk egy kicsit, kiderült egyedi megrendelésre is készít ékszereket és közel lakik a szállásunkhoz. Felajánlotta, ha szeretnék még valamit míg Lanzarote-n vagyunk, írjak neki és megcsinálja. Így is történt, este már ment is neki az üzenet a rendelésemmel.
4 nap múlva jött is az értesítés, a rendelés elkészült mehetek érte. Az otthonában fogadott. Megismertem a fiát is, akinek szelíd közvetlensége emlékezetessé tette az ottlétem. Ugyanis ez a derűs arcú kis fiú, aki végig csendben állt és hallgatta beszélgetésünk, egyszeriben odalépett hozzám és ajándékot nyújtott felém… egy képet. Mindezt szavak nélkül, szemében tele jósággal. Kérésemre írt rá egy-pár szót: „Nagyon köszönöm, hogy helyi kézműves terméket vásároltál.”
Sylvia termékei ezen a WhatsApp linken megtekinthetőek: https://wa.me/c/34633313434 és postázni is tud.:)

Egy szó mint száz, érdemes ellátogatni a Teguise piacra, mely vasárnaponként 9-14 között várja a látogatókat. És utána a közeli Los Valles településen, egy helyi étteremben igazi autentikus ebédet elfogyasztani. Mi így tettünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük