Timanfaya Nemzeti Park, Föld és Ég találkozása

Visszaemlékezve, áldásos, hogy nem ragaszkodtunk eredeti útitervünkhöz, mikor a körforgalomból „rossz” kijárónál hajtottunk ki ezen a délelőttön. Szerencsére, így a turista tömeg előtt 10 óra körül érkeztünk meg a Timanfaya Nemzeti Park, Montaña del Fuego – Tűzhegy területére. És, így került El Golfo meglátogatása az első helyről a másodikra.

A bejáratánál egy egyszerű bódé áll. Az idegennyelvet nem beszélő señor a belépőjegy árát -ezt megtanulta angolul- elkérve engedett tovább. Innen autóval és a sport szerelmeseinek biciklivel is tovább lehet menni a felfelé, be a tűzhegyek közé vezető úton. Odaérve a parkoló helyhez, parkolásunkat a nemzeti park dolgozói irányították, majd ismertették a további programot. Ők már beszéltek angolul. Itt derült ki számunkra, hogy a jegyár egy 30 perces buszos körbevezetést is tartalmaz a Timanfaya Parkban.

Indulás előtt alkalmunk nyílt meggyönyörűzni a természet adta csodás tájat, miközben rövid bemutatókat tartottak a vulkánikus tevékenységek maradványairól. Egyike közülük, mikor egy csövön keresztül vizet öntöttek a földbe, mely a földben lakozó forróság miatt azonnal kilövellt.

Timanfaya Park kirándulás

Elérkezett az indulás ideje a vulkánok útvonalán. A buszon legelöl ültünk, ezáltal teljes panorámát kaptunk a tűzhegyek, vulkánok fantasztikus látványára. Igen, nem véletlenül írtam, hogy fantasztikus… az út során többször úgy éreztem, mintha a Csillagok háborúja film színhelyére csöppentem volna. Yoda mester szavai csengenek most a fülemben: „Minden meghal egyszer, még a csillagok is kihunynak.”, mint ahogy, ezek a vulkánok is tették.

A buszos körutazás a tűzhegyek közt, igen jól szervezett. Az út során spanyol-angol-német nyelven ismertették a tudnivalókat a helyről, melyet a légkör hangulatát megerősítő zenei összeállítás cserélt fel olykor-olykor. A túra alatt a sofőr 3-4 kiemelt ponton állt meg, ezzel időt adva jobban megszemlélni és egyben megörökíteni a körülöttünk lévő természeti tájat.

Részletes tájékoztatás Lanzarote nevezetességeinek történetéről és ismérveiről, köztük a Timanfaya parkról a CACT applikáción keresztül olvasható. Érdemes letölteni, bár magyarra sajnos egyelőre nincs lefordítva. Talán, egyszer ennek is eljön az ideje…

Utunk végezetéül, a bejárattól nem messze vulkánikus kőzetekkel tarkított földes úton félreálltunk egy drónfelvétel készítése erejéig. Akkor vettem észre ez egy túraút, a két vagy négy kerék helyett lábon felfedezni vágyóknak a kiindulópontjaA drón már javában a fellegekben szállt, mikor a nemzeti park egy dolgozója parkolt le mellettünk és kedvesen figyelmeztetett, a természetvédelmi park teljes területén tilos a drónozás. Mi több telefonján követve megvárta, míg a drón földre száll, majd jó utat és további szép napot kívánt.

 

Comments

  1. Erika says:

    Kedves Cikkíró! Élvezettel és örömmel olvasta a Timanfaya Nemzeti Parkról szóló bejegyzését.

    A belépőjeggyel a buszos túrán tudunk részt venni. Viszont lehetőség van szervezett csoportos túrán (2 és 7v.9 kilóméteresek) a Park területén túrázni.
    Tudna abban segíteni, hogy erre az ingyenes szervezett túrára milyen weboldalon lehet jelenetkezni?

    Köszönöm, ha kapok választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük